ANEKO streeft naar de ontwikkeling van een verspreidingsatlas van regenwormsoorten in Vlaanderen. Dit wordt gerealiseerd met historische en wetenschappelijke gegevens, evenals met nieuwe data verkregen via inventarisaties en gevalideerde records op waarnemingen.be. Het doel is een grondig inzicht te verkrijgen in zowel de historische als de actuele diversiteit van regenwormen, het identificeren van zeldzame en algemene soorten en ontdekken van eventuele nieuwe soorten voor het grondgebied. Dit legt de basis voor toekomstige trendanalyses.
ANEKO houdt het regenwormenonderzoek actief door nieuwe studies in projecten, doctoraten, thesissen of op vrijwillige basis te initiëren en begeleiden.
De validatie op waarnemingen.be wordt geïntensiveerd om het AI algoritme te verbeteren in de automatische herkenning van regenwormsoorten en hun levensstadia.
ANEKO ontwikkelt een gestructureerd protocol voor inventarisaties binnen kilometerhokken en een gedetailleerde determinatiesleutel met fiches en foto’s per soort.
Tevens zet ANEKO zich in voor het informeren van het brede publiek over regenwormen om bewustwording en draagvlak te creëren voor deze belangrijke faunagroep. Dit omvat het uitwerken en vormgeven van een eenvoudige determinatiesleutel en het betrekken van burgers als wetenschappers in een participatief project.